May 4, 2014

Blog guest: Marija Grahovac - "COURAGE"

Kišno nedeljno popodne, bilo je kao stvoreno za ispisivanje nove modne stranice, ovaj put inspirisane pričom jedne mlade dizajnerke. Kako ste već imali priliku da vidite, ovu rubriku sam posvetila svim kreativnim ljudima čiji me rad inspiriše i koji me oduševe svojom pozitivnom energijom. Danas vam predstavljam Mariju Grahovac, koja je odlučila da napravi svoje prve korake na našoj modnoj sceni, predstavivši nam svoj brend pod nazivom "COURAGE". Nadam se da ćete uživati u njenoj viziji mode, planovima za budućnost i modelima, namenjenim svim hrabrim ženama, sigurnim u sebe i onima koje tu sigurnost tek žele da steknu.
Marija Grahovac
1. Ti u tri reči?
Hrabra, iskrena, pravedna.

2. Kada se rodila tvoja ljubav prema modi?
Ljubav prema modi se rodila od malena, naravno. Krenula sam od pravljenja gardeobe lutkama, preko kreiranja za sebe , za raznorzne prilike. Često sam improvizovala . Dešavalo mi se da se samo umotam u material i zakačim ga zihernadlama, a da svi u okruženju budu zaprepašćeni mojom “glamuroznom” haljinom. Na kraju je sve to rezultiralo kolekcijom.

3. Šta je, sem hrabrosti, bilo potrebno da se upustiš u vode modnog dizajna i kako si se odlučila na taj veliki korak?
Na svu sreću, pokušala sam da radim i drugi posao koji nema veze sa dizajnom. Kažem na sreću, jer mi je iskustvo u nečemu potpuno drugačijem pomoglo samo da učvrstim svoj stav i viziju o onome čime želim da se bavim. Kao modni dizajner mogu da iskažem sebe potpuno i da ostavim neku vrstu ličnog pečata na svemu što radim, a to je ono u čemu uživam.

4. Kako izgleda tvoj kreativni proces "od ideje do realizacije"?
Strašno je veliki korak od ideje do realizacije. Zahvaljujući njemu se učim strpljenju. Dešava mi se da napravim skicu i na osnovu nje realizujem svoju ideju, ali češće imam samo kostur modela a sve ostalo rešavam u hodu. Tako mi je mnogo draće, jer ni sama nisam sigurna šta će ispasti na kraju i konstantno sam u iščekivanju. Ne volim da radim po pravilima pa mi zato mnogo više odgovara ovaj proces izrade u kome inspiraciju dobijam u trenutku stvaranja.
5. Objavila si kolekciju koja je podeljena na tri teme. Koja od njih ti je najdraža i zašto?
Sve su mi podjednako drage jer su potpuno različite, tako da nemam najdražu. Svaka je jedinstvena i predstavlja rezultat trenutnog, unutrašnjeg osećaja i nadahnuća.

6. Dočaraj nam viziju svog brenda "COURAGE"?
Kao što je već jasno, naziv brenda znači - hrabrost. Stvaram komade odeće koji su unikatni, provokativni i drugačiji. Želim da COURAGE nose oni koji su samouvereni, smeli i svesni činjenice da su jedinstveni ili pak oni koji to nisu ali će im COURAGE pomoći da to postanu.

7. Gde pronalaziš inspiraciju i šta je ono što te najviše pokreće da stvaraš?
Ne postoji jedan određeni izvor inspiracije. To može biti: film, muzika, novine, vreme... Jednom rečju - sve što nas okružuje, samo zavisi od trenutka i raspoloženja. Često dokolica može biti odličan izvor, jer navodi na razmišljanje, rasplamsava maštu i pomaže u rađanju mnogih novih ideja. Što se tiče pokretanja, isključivo jedan odgovor je tačan. Ljubav me pokreće! Ljubav prema ovome što radim.

8. Šta želiš da promeniš na našoj modnoj sceni?
Želela bih da promenim preveliku dozu estradne estetike, kiča i uniformisanosti. Uh, ovo je bilo baš oštro ali na početku sam se opisala kao iskrena, pa je sada to izašlo na videlo. To su stvari od kojih se ježim a nažalost imam osećaj da su sve više prisutne.

9. Ptanje za kraj, kojim završavamo svako gostovanje na blogu "The Book of Happiness". Koja je tvoja formula sreće?
Radi ono što voliš! Zvuči prilično izlizano ali je zaista tako. Smatram da je čovek najsrećniji kada je zadovoljan sam sobom, a zadovoljan je sobom ukoliko je lično ispunjen. Pod ličnim ispunjenjem, smatram ostvarenost u profesiji koju volim.

_________________________________
Fotografije detalja: Marija Grahovac
Fotografije modela: Senja Vild
Fotografija Marije Grahovac: Mina Radović

8 comments:

  1. Great interview Mari, I didnt know her, her clothes are just fab and she also looks beautiful!:) Kisses!:** <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. She is new on our fashion scene :)
      I hope she`ll be successful <3

      Delete
  2. Je li nešto u rodu s Irenom Grahovac?
    Najviše mi se dopada ova haljina u poslednjem redu (srednja slika), divna je.

    ReplyDelete
  3. Videla sam komentar malopre na svom blogu. Pitala sam jer znam da se i Irena Grahovac bavi istim poslom (a to prezime nije toliko često kao npr. Nikolić, Jovanović...) pa sam zato pomislila da su ona i Marija u srodstvu, bez veze sam pitala :-)

    ReplyDelete
  4. wow,love this fashion feeling
    I wanna live a happy and fashion life in this beautiful way```
    wanna be a chic girl !

    http://me-poppy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Wow. Great photos!

    www.highheelsandtutus.com

    ReplyDelete
  6. Fenomenalno! Našoj zemlji treba što više ovako hrabrih, smelih i jedinstvenih žena.
    P.S. Sve pohvale za blog, svaki dan uživam čitajući ga. :****

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Luna,
      puno ti hvala na ovom predivnom komentaru. Prosledila sam ga Mariji i jako se obradovala :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...