Oct 1, 2013

Marble (Saliara) Beach - Mermerna plaža

Iako je jesen već napravila prve, sitne korake i zaokružila svoj startni broj na kalendaru, ja ipak još uvek ne dopuštam letu da me napusti. Danas vas prepuštam čarima prozirnog, nestvarno lepog mora čiji je "vlasnik" njeno visočanstvo - Mermerna plaža!

Istražujući ovo divno ostrvo od kuće, naišla sam na nju i odmah je bilo jasno: Tasos ne napuštam dok je ne obiđem! Priča se da ju je otkrio jedan doktor iz Srbije, jer ostrvljani nisu ni znali da postoji. Nego, da krenem polako. Našu posetu Saliari definitivno mogu da okarakterišem kao avanturističku. Iznajmili smo auto i uputili se ka Mermernoj plaži. Cena iznajmljivanja Fiat Punta koja spada u najnižu klasu (klasu A) iznosi 35 eura dnevno s tim što za svaki pređen kilometar preko 100, plaćate dodatno 15 centi po kilometru. No to ni nije bilo potrebno. Iz Potosa smo krenuli u ranim jutarnjim časovima i putovali oko 50 minuta do rampe kod kompleksa Makrijamos. Preporučujem vam raniji polazak jer Saliara spada u jednu od atraktivnijih plaža koju turisti sada masovno obilaze. Kada stignete do Makrijamosa, ukoliko iznajmite bolji auto, veoma sporom vožnjom mozete stići do plaže za nekih pola sata. Nastavite desnom stazom i na pravom ste putu. Sigurno ćete od mnogih čuti da je put izuzetno loš, jer se njime velikim kamionima prevozi mermer. To jeste tačno ali ne i neizvodljivo! Dobra strana je ta što je on dosta širok pa nemate problem da se mimoiđete sa onim ko dolazi iz suprotnog pravca. Mi smo planirali da se ipak uputimo tim iznajmljenim autom, međutim na ugovoru smo pročitali da nas prate gps-om  a crveni pečat upozoravao je - "No Saliara beach", te smo od te ideje odustali. Ukoliko ipak prekršite ovu zabranu, plaćate 50 eura penal. To se naravno ne isplati jer ste onda za taj novac mogli iznajmiti džip.

S obzirom na sve okolnosti, odlučili smo se za pešačenje od 4 kilometra u jednom pravcu i isto toliko nazad. Nismo znali šta nas na tom putu može iznenaditi ali nije nam ni bilo bitno. Imali smo cilj! Pešačili smo tačno 55 minuta. Sunce nije bilo jako tako da nam ništa nije smetalo. Krivudavim, prašnjavim putem sa malo uzbrdica, stigli smo na odedište. Kada smo je ugledali, oduševljenju nije bilo kraja. Talasi su divljali, a nebo je nagoveštavalo nevreme. Međutim, ni za to nismo marili. Vrlo brzo se razvedrilo i "Marble Beach day" se upisao na listu najlepših morskih dana.

Mesta na plaži nema mnogo jer njena ukupna dužina iznisi oko 70 metara. Zbog toga savetujem da krenete što ranije kako biste zuzeli mesto. Kao i na većini plaža na Tasosu, plaćate samo piće i možete da uživate koliko želite. Plaža poseduje prelep kafić sa divno uklopljenim bojama, a za dodatni dobar ugođaj, zadužen je i sjajn house zvuk . Ambijent i čitavu atmosferu je zaista teško dočarati rečima ali nadam se da će fotografije u tome ipak uspeti.

Očekujem vaše utiske! Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, budite slobodni da mi pišete.
S ljubavlju, Marina.
Fotografije/Photos: Me & my D.

19 comments:

  1. This is a paradise on earth indeed! Oh my, looking at these photos now makes me crave for summer so bad! All the snaps are outstanding dear, you and your boy are so great with it! Looking beautiful! Have a great day, hugs and kisses my friend ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much my Lilli :)
      Well we are very interested in photography, so we are always looking for some inspiration and a good reason for good photos :) I am glad you like it :*

      Delete
  2. omg! what an amazing place!

    ReplyDelete
  3. Jao,preeeeedivno! Hoce biti jos postova sa Tasosa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Anonymous :)
      Naravno, spremam još nekoliko postova sa Tasosa. Podelila sam ih na teme :)
      Baš mi je drago što ti se dopadaju :)

      Delete
  4. bila sam prosle godine i prelepo je .....

    ReplyDelete
  5. Ja obožavam Tasos, već 4 puta sam bila i nameravam još da mu se vraćam. Međutim, mermerna plaža me je totalno razočarala. Iako je vreme bilo sjajno, bez vetra, voda je bila užasno prljava, gužva oooooooooooogromna, bukvalno nismo imali gde da sednemo i morali smo da pobegnemo :/ Ali dobro, toliko je lepih plaža na ostrvu da nije strašno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da. Znam da si ti bila nekoliko puta. Pre nego što smo otišli, čitala sam tvoj blog da vidim ono što si pisala o šopingu pa da prikupim neke informacije. Verovatno ste upali u tom periodu kada je bila baš gužva. Mi smo iz Potosa krenuli oko 07h a na plažu smo stigli u 09h..tako da smo taman imali vremena da se kupamo i uživamo u miru. Sa plaže smo krenuli negde oko 16.30 što je sasvim dovoljno. Mada sam je jedva napustila. Mi smo se dosta raspitali pa smo zato i krenuli kada je bio radni dan i što ranije. Verovatno je to individualno. Svako prođe drugačije :)
      :*

      Delete
  6. Dosla s'posla i ususkala se pod dekicu...pretrazujem nesto i naidjem na novi nastavak;)...ova plaza izgleda kao mali komadic raja...super vodic iz prve ruke a tek slike....awwww....predivno mjesto, ostro oko, sjajan osjecaj za detalje i naravno odlicna kamera ucinili su post savrsenim!!!

    p.s. kako si samo to divno osmislila, da objavljujes postove po ovom grrrrrrrrrrrrrr vremenu;)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš sam srećna kad čujem ovakav komentar :)
      Nekako mi bude drago kad uspem u svojoj zamisli. Valjda leti i očekujemo ovakve postove i nekako ih ima dosta. Zato sam htela da izbegnem to i napravim nešto drugačije :)

      Delete
  7. Ja mislim da treba da ides i vidis Kavos, osetis pravu avanturu... ;) I upoznas tamo divne plaze, okolne naravno! :)

    P.S. Fotkeeee su sjajneeeee! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, ludo jedna :)
      Mislim da bi trebala da nas obraduješ novim postom :***

      Delete
    2. Hahahhaaa, ja ako napisem svi ce hteti u Kavos da idu, niko na Tasos! ;)

      Delete
  8. Apsolutno najdivniji morski postovi ikada! :)

    ReplyDelete
  9. Predivno. Savrseno. Obozavam Tasos

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...